Tips bescherm je tegen het coronavirus

In december 2019 brak in China het coronavirus uit. Doordat het virus van mens op mens overdraagbaar is, kan de verspreiding snel gaan. Er worden momenteel draconische maatregelen genomen ter bestrijding van het coronavirus. Maar zelf kan je ook het een en ander doen. Sterker nog, het is het enige wat we hebben in de strijd tegen het virus. Alleen samen kunnen we het coronavirus de baas.

Wil je je tegen het virus beschermen? Lees dan dit. Het ABVV informeert.

Wat is het coronavirus en wat zijn de symptomen?

Coronavirussen zijn een familie van virussen die verschillende klachten kunnen veroorzaken. Een ander bekend coronavirus is bijvoorbeeld het SARS-virus. Het specifieke coronavirus dat nu is uitgebroken, wordt ook wel SARS-CoV-2 genoemd. Het begon allemaal op een lokale vismarkt in Wuhan. Tientallen bezoekers van deze markt zijn waarschijnlijk besmet geraakt door een schubdier.

Het virus verspreidde zich nadien razendsnel. Het virus verspreidt zich door lichamelijk contact tussen mensen, via kleine druppeltjes die bij het niezen of hoesten vrijkomen.

Als je het coronavirus oploopt, kun je de ziekte Covid-19 krijgen. De belangrijkste symptomen die hierbij horen zijn koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid, hoesten en longontsteking.

Hoe verspreidt het coronavirus zich?

Het virus wordt verspreid door mensen die ermee besmet zijn. Als deze zieke mensen hoesten of niezen, komt het virus naar buiten en kan het overgedragen worden op anderen. Het is hierbij belangrijk om te weten dat het virus niet goed buiten het lichaam kan overleven en ook niet voor langere tijd in de lucht kan blijven. Het wordt dan eigenlijk ook alleen verspreid van mens op mens.

Wat kun je doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

Om verspreiding van het virus te voorkomen gelden eigenlijk dezelfde tips als bij de verspreiding van griep en verkoudheid. Persoonlijke hygiëne is in deze heel belangrijk.

Dat betekent:

  • Was je handen regelmatig.
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze na gebruik direct weg.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Wie ziek is, blijft thuis.
  • Schud niet langer handen, geef geen kussen.
    Geef een elleboogbump, voetje of zeg gewoon ‘dag’.
    Hou een gezonde afstand van elkaar.
    Ook op de werkvloer.

Neem wel telefonisch contact op met je huisarts als:

  • Je koorts hebt en luchtwegklachten zoals hoesten en kortademigheid;
  • En je in de afgelopen weken in een land of regio bent geweest waar het coronavirus is;
  • Of wanneer je in de afgelopen twee weken contact hebt gehad met iemand die besmet is met het coronavirus.

Om verspreiding te voorkomen is het belangrijk dat je je huisarts hierover belt en niet op bezoek gaat. Je huisarts bepaalt aan de hand van je klachten of het nodig is om je te laten testen. In Nederland geldt voor dit virus dat alle mogelijk besmettingen gemeld moeten worden.

Scroll naar boven